ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ. Πρωτ.

6828

Ημερομ. Κατάθεσης

03.04.19

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δραματική μείωση χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες υγείας του κράτους έχουν ουσιαστικά αφήσει τους πολίτες χωρίς δωρεάν περίθαλψη.

   Πρόσφατο παράδειγμα είναι η δραματική μείωση τακτικών χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους τέσσερις αναισθησιολόγους έχουν μείνει δύο, αφού η μία απουσιάζει με άδεια κύησης και η Διευθύντρια με εκπαιδευτική άδεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Συνέλευση Χειρουργικού Τομέα να αποφασίσει όλα τα επείγοντα περιστατικά – τα χρήζοντα χειρουργείου – κατά τα πρωινά των ημερών Τρίτης – Τετάρτης – Παρασκευής (μη 24ωρη γενική εφημερία) να διακομίζονται στα άλλα εφημερεύοντα παιδιατρικά νοσοκομεία, για τα τακτικά χειρουργεία να υπάρχει μειωμένη λίστα τόσο ως προς τον αριθμό χειρουργικών τραπεζιών όσο και των περιστατικών κάθε τμήματος και όλα τα δρομολογημένα τακτικά χειρουργικά περιστατικά που αναβάλλονται να ρυθμίζονται από το Γραφείο Προστασίας του Πολίτη.

   Η Συνέλευση μάλιστα του Χειρουργικού Τομέα δηλώνει στην εν θέματι απόφασή της πως εάν συνεχιστεί το πρόβλημα και μετά την 01.04.2019 (ημερομηνία δέσμευσης της 1ης ΥΠΕ ότι θα προσέλθει αναισθησιολόγος), η τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση όλων των Ιατρών του Νοσοκομείου για να γίνει ενημέρωση και να παρθούν δραστικές αποφάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι εκπρόσωποι του Παίδων Πεντέλης είχαν λάβει διαβεβαίωση από τον Υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ ότι από την 1η Απριλίου το κενό θα καλυπτόταν από αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγίας Σοφίας» – κάτι που δεν έχει συμβεί.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην υλοποίηση χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης;

  2. Σε ποιες σχετικές και άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας

Secured By miniOrange