Η Ιστορία του Σισμανόγλειου

Το “Σισμανόγλειο” νοσοκομείο κτίσθηκε από τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Αναστάσιο Σισμάνογλου, μέσα σε ένα δάσος από ελιές βελανιδιές και αμπέλια στα όρια των σημερινών δήμων Αμαρουσίου, Μελισσίων και Βριλησσίων.

Μέχρι τότε “Η  Σωτηρία” παρέμενε το μοναδικό αντιφυματικό ίδρυμα των Αθηνών. Στις 6/12/1936 θεμελιώθηκε στις υπώρειες της Πεντέλης ένα “αδελφό” αντιφυματικό νοσοκομείο. Ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου οδηγήθηκε στην πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου από την τραγική μοίρα της οικογένειάς του, καθώς η αδελφή του στην εφηβεία και μικρότερός του αδελφός πεθαίνουν από φυματίωση. Ο έτερός του αδελφός και στενός συνεργάτης, Αναστάσιος Σισμάνογλου, λίγα χρόνια αργότερα θα αποβιώσει και ο ίδιος από την φθίση.

Η οικογένεια Σισμανόγλου καταγόταν από τη Μ. Ασία. Ο Ιωάννης Σισμάνογλου, ασχολήθηκε με το εμπόριο στην Κωνσταντινούπολη και ήταν μέλος της Επιτροπής Τραπεζιτών για το Φόρο της Δεκάτης. Υπήρξε μέγας ευεργέτης της Μεγάλης του Γένους Σχολής και της Επιτροπής της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας στην Αγκυρα. Από τον γάμο του με την Αικατερίνη Κιουπεντζόγλου απέκτησε τρεις γιους τον Αλέξανδρο, τον Κωνσταντίνο και τον Αναστάσιο.

Οι Κωνσταντίνος και Αναστάσιος Σισμάνογλου ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα τους, χρηματοδότησαν πολλά έργα του Ελληνισμού στην Πόλη, παραχώρησαν το 1922 ένα μεγάλο κτήμα (τσιφλίκι) στη Καβάλα για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, και ίδρυσαν δύο Αντιφυματιολογικά Ινστιτούτα με το όνομα “Σισμανόγλειο” στην Αττική και στη Κομοτηνή.

Το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο του Νομού Αττικής, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γ. Οικονομίδη και κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του μηχανικού Π. Μανουηλίδη.

Konstantinos_Sismanoglou

1936

Στις  6  Δεκεμβρίου  τέθηκε  ο  θεμέλιος  λίθος  της  ανέγερσης  του  Φυματιολογικού Ιδρύματος από  τον  Κωνσταντίνο  Σισμάνογλού.

1940

Το  Ίδρυμα  επιτάσσεται  από  το  κράτος  κατά  την  διάρκεια  του  Ελληνοϊταλικού  Πολέμου.

1941

Επιτάσσεται από τους κατακτητές και χρησιμοποιείται ως Γενικό Νοσοκομείο. Οι Γερμανοί λεηλατούν την επίπλωση και τον μοναδικό του εξοπλισμό χωρίς οίκτο.

1945

Με το πέρας της κατοχής επισκευάζεται με σκοπό την επαναλειτουργία του.

1946

Λειτουργεί ως “Φυματιολογικόν Ινστιτούτον Ιωάννου Α.Σισμάνογλου και του οίκου αυτού”.

1951

Πεθαίνει ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Σισμάνογλού.

1956

Διακόπτεται η λειτουργία του Ιδρύματος λόγω οικονομικής αδυναμίας.

1958

Επαναλειτουργεί ύστερα από τακτοποίηση των οικονομικών του υποχρεώσεων από το κράτος.

1972

Διατίθεται το 50% των φυματιολογικών κλινών για νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα.

1985

Υπάγεται στις διατάξεις του Ν.Δ 2592/53, ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως Ν.Π.Δ.Δ Γενικό
Νοσοκομείο  Αττικής “Σισμανόγλειο”.

2003

Εγκαινιάζονται οι νεόκτιστες πτέρυγες του νοσοκομείου.

2004

Λειτουργεί ως βασικό Ολυμπιακό Νοσοκομείο.
Secured By miniOrange